Πρόγραμμα Ομιλιών και Παρουσιάσεων για τις Επισκευές/Ενισχύσεις Κατασκευών
Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα Ομιλιών και Παρουσιάσεων για τις Επισκευές/Ενισχύσεις Κατασκευών που θα διεξαχθούν στο Κεντρικό Stage του BuildingMaterialShow, το διήμερο 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2023. Το Συνεδριακό αυτό Τμήμα του Ειδικού Αφιερώματος στοrepair/strengthening, θα συμβάλει στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου ενημερωτικού και εκπαιδευτικού περιβάλλοντος για Αρχιτέκτονες, Μηχανικούς και Τεχνικά Συνεργεία.
Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, στο πλαίσιο του BuildingMaterialShow 2023 θα λάβει χώρα ένα Ειδικό Θεματικό Αφιέρωμα για τις Επισκευές/Ενισχύσεις Κατασκευών, το οποίο εντάσσεται τόσο στο Εκθεσιακό Τμήμα του Building Material Show (με παρουσιάσεις Υλικών, Λογισμικού και Εξοπλισμού στα περίπτερα των Εκθετών), όσο και στο Συνεδριακό του Τμήμα.
Δείτε παρακάτω το πρόγραμμα των Ομιλιών και Παρουσιάσεων του Συνεδριακού Τμήματος του Ειδικού Θεματικού Αφιερώματος στις Επισκευές/Ενισχύσεις Κατασκευών:
ΣΑΒΒΑΤΟ 23/9
12:00. Χαράσσοντας τη στρατηγική επεμβάσεων επί υφισταμένων κατασκευών – Στέφανος Δρίτσος
Περίληψη Παρουσίασης: Στην παρουσίαση του κύριου Δρίτσου θα συμπεριληφθούν τα εξής: α) Κριτήρια για την ανάγκη επέμβασης επί υφισταμένων κατασκευών, β) Κριτήρια επιλογής της στρατηγικής, της μεθόδου και της τεχνικής επέμβασης, γ) Αξιοπιστία δεδομένων και η επιρροή τους στον σχεδιασμό των επεμβάσεων, δ) Τεχνικές ενίσχυσης κατασκευών από Οπλισμένο Σκυρόδεμα με έμφαση στην καταπόνησή τους από σεισμικές δράσεις
Στέφανος Δρίτσος Short Bio:
Είναι Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, στο οποίο υπήρξε Αντιπρόεδρος, με εξειδίκευση στη Σεισμική Αποτίμηση της Σεισμικής Επάρκειας και τον Ανασχεδιασμό Υφιστάμενων Κατασκευών. Υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΣΠ, καθώς και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Πρόληψη και Πρόγνωση Σεισμών, όπου σήμερα υπηρετεί από τη θέση του Αναπληρωματικού Προέδρου. Συντονιστής Ομάδων Εργασίας και Πρόεδρος Επιτροπών για τη σύνταξη των Κανονισμών ΚΑΝΕΠΕ και ΚΑΔΕΤ και της Μεθοδολογίας του Δευτεροβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου. Υπήρξε Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας της IABSE “Earthquake Resistance Structures”. Είναι μέλος 10 Διεθνών Επιστημονικών Επιτροπών, έχει συγγράψει 6 βιβλία στο αντικείμενο του Οπλισμένου Σκυροδέματος και των Επισκευών-Ενισχύσεων των Κατασκευών, καθώς και 150 επιστημονικές εργασίες σε Διεθνή Περιοδικά, Κεφάλαια Συλλογικών Τόμων και Συνέδρια. Έχει παρουσιάσει περισσότερες από 150 ομιλίες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και σεμινάρια.
12:45.Ενισχύσεις φέρουσας τοιχοποιίας και σεισμική αναβάθμιση κτιρίων – Χρήστος Γιαρλέλης
Περίληψη Παρουσίασης: Ο κύριος Γιαρλέλης θα παρουσιάσει case studies από εξέχοντα έργα του σχετικά με μελέτες επάρκειας και ενισχύσεων σε κτίρια φέρουσας τοιχοποιίας, καθώς και γενικότερα θέματα σεισμικής αναβάθμισης και σεισμικής μόνωσης κτιρίων.
Χρήστος Γιαρλέλης Short Bio:
Ο Χρήστος Γιαρλέλης είναι πολιτικός μηχανικός με εξειδίκευση στον αντισεισμικό σχεδιασμό κατασκευών. Είναι εταίρος της EQUIDAS Consulting Engineers (www.equidas.com), και έχει ασχοληθεί με την αποκατάσταση και ενίσχυση ιστορικών κτιρίων από λιθοδομή αλλά και νεότερων κτιρίων από οπλισμένο σκυρόδεμα. Έχει αναλύσει τη σεισμική συμπεριφορά και το σύστημα σεισμικής μόνωσης της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση και της Λυρικής Σκηνής & Εθνικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Νιάρχου (SNFCC). Έχει διατελέσει βοηθός διδασκαλίας στο Rice University και εξωτερικός διδάσκων στο ΑΕΙ Πειραιά και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνικού Tμήματος Aντισεισμικής Mηχανικής και έχει συμμετάσχει σε πλήθος αποστολών σε σεισμόπληκτες περιοχές. Είναι fellow της IABSE και μέλος επιστημονικών επιτροπών του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, της IABSE και της FIB.
.
ΚΥΡΙΑΚΗ 24/9
10:30.Η σημασία της ολιστικής προσέγγισης στις επεμβάσεις των κτιρίων – Αλέξανδρος Νικήτας
Περίληψη Παρουσίασης: Τα περισσότερα κτίρια που αποτελούν το δομημένο μας περιβάλλον είναι ήδη κατασκευασμένα και πολλά από αυτά χρήζουν επεμβάσεων προς επισκευή και ενίσχυσή τους. Χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση, από το concept της επανάχρησης ενός κτιρίου, το risk assessment για την αγορά ενός κτιρίου, τους τρόπους προσέγγισης για τη μελέτη επάρκειας ενός κτιρίου, μέχρι τη μελέτη ενισχύσεων και τις διαθέσιμες μεθόδους ενισχύσεων. Σκοπός της παρουσίασης είναι να αναλυθούν όλα αυτά τα στάδια και να θιγούν τα περισσότερα θέματα που απασχολούν τους εμπλεκόμενους στον ονομαζόμενο «κύκλο επεμβάσεων» ενός κτιρίου.
Αλέξανδρος ΝικήταςShort Bio:
Ο Αλέξανδρος Νικήτας είναι Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (MSc) Δομοστατικών Σπουδών του Πολυτεχνείου του Μονάχου. Είναι ιδρυτής και διευθυντής της “Torsion Structural Engineering”, εταιρείας στατικών μελετών κτιριακών και τεχνικών έργων με έδρα στο Χαλάνδρι Αττικής. Έχει πολυετή εμπειρία στην παραγωγή μελετών, καθώς και στη διαχείριση ομάδας στατικών μελετών τεχνικών έργων, νέων κτιριακών και ενισχύσεων υφιστάμενων κτιρίων. Ο Αλέξανδρος είναι ένθερμος υποστηρικτής της ομαδικής δουλειάς, της δημιουργικότητας και της φαντασίας, σε πλαίσια παραγωγικής διαδικασίας.
.
11:00.Αντισεισμική και συνδυασμένη αντισεισμική/ενεργειακή αναβάθμιση κατασκευών με προηγμένα υλικά και τεχνικές– Θανάσης Τριανταφύλλου
Περίληψη Παρουσίασης: Στην παρουσίαση θα γίνει μια σύντομη ανασκόπηση τεχνικών για επεμβάσεις σε υφιστάμενες κατασκευές οπλισμένου σκυροδέματος και φέρουσας τοιχοποιίας, με προηγμένα υλικά και τεχνικές. Έμφαση θα δοθεί στη χρήση σύνθετων υλικών (ινοπλισμένα πολυμερή, ινοπλέγματα σε συνδυασμό με κονιάματα) και στον συνδυασμό αυτών με συστήματα θερμομόνωσης, για τη συνδυασμένη αντισεισμική/ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων κτηρίων.
Θανάσης ΤριανταφύλλουShort Bio:
Ο Αθανάσιος Τριανταφύλλου είναι Διπλωματούχος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών (1985), έχει MSc (1987) και PhD (1989) από το Πανεπιστήμιο ΜΙΤ των ΗΠΑ. Είναι Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών, και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μηχανικής και Τεχνολογίας Υλικών.
Εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής (1989) και ως Επίκουρος Καθηγητής (1990-93) στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΜΙΤ. Ως επισκέπτης καθηγητής στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Εργαστήριο Ελέγχων και Έρευνας Υλικών – EMPA (καλοκαίρια 1990-91). Από το 1993 εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Διατηρεί τον τίτλο του Visiting Global Distinguished Professor of Civil & Urban Engineering στο New York University Abu Dhabi, όπου εργάσθηκε ως καθηγητής το 2018-19.
Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην εφαρμογή προηγμένων υλικών σε κατασκευές, με έμφαση στο πεδίο των ενισχύσεων/επισκευών οπλισμένου σκυροδέματος και τοιχοποιίας, και στη συνδυασμένη αντισεισμική/ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων κατασκευών. Έχει μικρή δραστηριότητα στις περιοχές των σύμμικτων κατασκευών χάλυβα-σκυροδέματος, του ελέγχου δομικής ακεραιότητας υλικών και δομικών στοιχείων μέσω «έξυπνων» συστημάτων ανίχνευσης βλάβης, και των αλκαλο-ενεργοποιημένων υλικών. Στο παρελθόν ασχολήθηκε με τη μηχανική των κυψελωτών υλικών (cellular materials) και με τη βελτιστοποίηση δομικών στοιχείων με υλικά σε επάλληλες στρώσεις (sandwich panels).
Έχει βραβευθεί για τρεις δημοσιεύσεις του σε περιοδικά της ASCE, και έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις (π.χ. fib Fellow, IIFC Medal, Golden Mirko Roš Medal, Flanders Research Foundation Medal), ενώ το ερευνητικό του έργο έχει λάβει σχεδόν 17000 αναφορές (με h-index 58). Είναι μέλος Διεθνών και Ελληνικών Επιστημονικών Επιτροπών και Ενώσεων, Associate Editor δύο διεθνών επιστημονικών περιοδικών (ASCE J. of Composites for Construction, J. of Composites Science) και μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Σύνταξης 7 διεθνών επιστημονικών περιοδικών.
.
11:30.Η σεισμική μόνωση- Θεωρία και εφαρμογές σε κτηριακά έργα – Μιχάλης Βασιλείου
Περίληψη Παρουσίασης: Η σεισμική μόνωση είναι πλέον μια ώριμη τεχνολογία σεισμικής προστασίας, που βασίζεται στην αποσύζευξη της ανωδομής από την εδαφική κίνηση με τη χρήση σεισμικών εφεδράνων. Χρησιμοποιείται ευρέως σε γέφυρες σε όλες τις σεισμογενείς χώρες, ενώ έχει εφαρμοστεί και σε χιλιάδες κτήρια, τόσο κατά τον αρχικό τους σχεδιασμό όσο και για τη σεισμική αναβάθμισή τους. Στην παρουσίαση θα εξηγηθούν οι βασικές αρχές της σεισμικής μόνωσης, τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά της, ο τρόπος λειτουργίας των ελαστομερών εφεδράνων, καθώς και των εφεδράνων ολίσθησης, ενώ θα παρουσιαστούν και ερευνητικές προσπάθειες ανάπτυξης εφεδράνων χαμηλού κόστους. Τέλος, θα παρουσιαστούν παραδείγματα εφαρμογής της σεισμικής μόνωσης σε κτηριακά έργα.
Μιχάλης ΒασιλείουShort Bio:
Ο Μιχάλης Βασιλείου είναι Επίκουρος- Καθηγητής και Επικεφαλής της Έδρας του Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Ανάλυσης, του Institute of Structural Engineering (IBK) του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης (ETH) από το 2019. Είναι Πολιτικός Μηχανικός και έχει σπουδάσει στο ΕΜΠ ( Δίπλωμα 2004), το UC Berkeley (MSc 2006) και το Πανεπιστήμιο Πάτρας (PhD 2010). Από το 2012 έως το 2019 είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής και Senior Assistant στο ETH. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην Αντισεισμική Μηχανική, με ιδιαίτερη έμφαση στη σεισμική μόνωση, στην αντισεισμική προκατασκευή, καθώς και στην ανάπτυξη νέων πειραματικών μεθόδων στη σεισμική μηχανική με χρήση τρισδιάστατης εκτύπωσης.
13:15 – 13:45 (On Stage) | GPR και Επισκευές: Αξιολόγηση δομών από σκυρόδεμα και στρατηγικές στοχοθετημένης επισκευής.
Περίληψη Παρουσίασης: GPR και Επισκευές, παράδωση από τον Δρ. Αλέξη Καλογερόπουλο της Bridgology Ltd. και τον Ιωάννη Ζορμπά της VSL UK Ltd. Αυτή η παρουσίαση ασχολείται με τον στόχο των επισκευών με τη χρήση του Ground Penetrating Radar, μιας μη καταστροφικής μεθοδολογίας. Θα περιγραφεί η βάση της μεθοδολογίας και θα παρουσιαστούν περιπτώσεις χρήσης. Θα παρουσιαστούν επίσης μερικά παραδείγματα εργασιών επισκευής.
Αλέξης Καλογερόπουλος PhD Short Bio:
Ο Αλέξης Καλογερόπουλος είναι Διδάκτωρ Πολιτικών Μηχανικών, ειδικός στον μη καταστροφικό έλεγχο και την επεξεργασία σήματος και Ιδρυτής και διευθυντής της Bridgology SA. Έχει σπουδάσει Γεωλογία στο Πανεπιστήμιο Paris VII, Παρίσι (2001) και στο Université Paris Sud, Orsay, Γαλλία (2003). Έχει πραγματοποιήσει το πρώτο του μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, Ισπανία στις “Περιβαλλοντικές Επιστήμες” (2004), και στη συνέχεια το δεύτερο μεταπτυχιακό του, στο Πανεπιστήμιο Joseph Fourier, Γκρενόμπλ, Γαλλία στην “Εφαρμοσμένη Γεωφυσική” (2005). Οι σπουδές του ολοκληρώθηκαν με το διδακτορικό του στην στην Πολιτική Μηχανική, EPFL, Ελβετία (2012). Έχει πλούσια επαγγελματική εμπειρία : 2005 – 2006 Γεωφυσικός Karakas & Français SA Λωζάνη, Ελβετία, 2007 – 2008 Επιστημονικός βοηθός στο Εργαστήριο Οδών και Οδοστρωμάτων, EMPA Dübendorf, 2012 – 2013 Μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εργαστήριο Συντήρησης, Κατασκευής και Ασφάλειας των Κατασκευών, EPFL και 2014 – 2020 , Ιδρυτής και διευθυντής της Bridgology SA. Τέλος, έχει αναλάβει επιθεωρήσεις σημαντικών τεχνικών έργων (Σήραγγα του μετρό M2 και σήραγγα TRIDEL στη Λωζάνη. Εργασία: Επίβλεψη της εκτέλεσης και παρακολούθηση του εργοταξίου κ.α) καθώς και Μελέτες και επιθεωρήσεις ιστορικών μνημείων (π.χ Γέφυρα Carouge, (GE). Πεδίο εφαρμογής: Επιθεώρηση των εσωτερικών ρωγμών της κατασκευής, ακολουθούμενη από επισκευές κ.α).
Ιωάννης Ζορμπάς Short Bio:
Ο Ιωάννης Ζορμπάς είναι Έμπειρος και Αποτελεσματικός Πολιτικός Μηχανικός/Διευθυντής Έργων με εντυπωσιακό ιστορικό επιτυχημένης διαχείρισης ποικίλων έργων πολιτικής κατασκευής. Εξαιρετικά εξειδικευμένος στη διασφάλιση της αυστηρής συμμόρφωσης με τους τοπικούς, πολιτειακούς και ομοσπονδιακούς κανονισμούς περί μηχανικής και κατασκευής. Εξειδικευμένος στον αποτελεσματικό προσδιορισμό των απαιτήσεων των έργων και την εφαρμογή κοστολογικά αποδοτικών μέτρων ελέγχου ποιότητας. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στη Διαχείριση Έργων και Υποδομών” στο Brunel University London, Λονδίνο (2021-22). Από τον Ιούλιο 2023, έως τώρα εργάζεται ως Project Manager – Ground Penetrating Radar (GPR) Scanning Projects at VSL Systems UK Ltd στο Λονδίνο.